Замовити зворотній дзвінок

Забронювати столик

(пусто)
 

Служба доставки!

Корчма на телебаченні RTVI

Екскурсія в подарунок!

Меню на вашій мові!

Віртуальний тур по ресторану

Пасьянс




Смак літа: сезон холодних супів відкрито!

Предыдущая запись     Следующая запись
Смак літа: сезон холодних супів відкрито!

Коли сонце на вулиці пече все більше і більше, а стовпчики термометрів день у день піднімаються все вище, нам неодмінно хочеться сховатися подалі в тінь, а ще змінити свій раціон харчування. І не дивно, адже в жарку пору року гаряча їжа не здається вже такою смачною, як раніше. Хочеться чогось холодного і освіжаючого. І тоді на допомогу приходять легка прохолодна окрошка, борщ і трішки  екзотичний гаспачо - холодний суп з перетертих овочів, в першу чергу, помідорів.
 Дієтологи кажуть, що зміни в харчуванні обов'язкові не тільки через освіжаючого ефекту літніх страв. Насамперед, в них міститься багато зелені, яка, завдяки клітковині, добре засвоюється організмом і позитивно впливає на мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Свіжі овочі - це також багате джерело вуглеводів, кислот і вітамінів, яких нам так не вистачало в зимовий період.
 Такі перші страви виконують роль стимуляторів травних залоз і готують шлунок до перетравлювання їжі. Також вони корисні, оскільки містять велику кількість мінеральних солей.
Зрозуміло, в цьому списку поза конкуренцією - улюблена всіма нами окрошка на кефірі або квасі. У літню спеку ця страва незамінна. Рецепти її приготування ми отримали від своїх далеких предків, які в харчуванні розумілися дуже добре. Саме тому вона чудово охолодить і наситить, коли здається, що ну просто неможливо змусити себе що-небудь з'їсти. Тим більше що ця страва  існує в багатьох різновидах, і кожен гурман може вибрати що-небудь на свій смак. А низька калорійність окрошки точно зацікавить тих, хто сидить на дієті і хоче схуднути!
 Окрошка - це справжня скарбниця вітамінів і корисних мінералів. Кисломолочні продукти або квас, які входять до її складу, збагачують її потрібними нам мікроорганізмами, покращують травлення, а головне - борються з більшістю хвороб. Якщо ж додати до неї традиційний інгредієнт - чорну редьку або хрін, то її лікувальні властивості ще зростуть. Вона буде надавати чудесне дезінфекційний вплив на організм.
 Не менш смачним і корисним є також свекольник з бадиллям. Зазвичай бадилля ми звикли зрізати і викидати, не надаючи їй ніякого значення, і абсолютно марно. Корисними і смачними можуть бути не тільки коренеплоди рослин, а й їх листя, що стирчать із землі. Крім того, з деяких видів бадилля виходять вишукані страви, а рецепти настоїв і відварів використовуються як ефективні засоби лікування багатьох недуг.
 Сам  буряк входить в десятку найсильніших протиракових продуктів завдяки пігменту бетаціаніну - він запобігає клітинні мутації. Вітаміни В9, С і бетаїн, які містяться в цьому овочі, позбавляють від надлишків холестерину, зміцнюють капіляри і відновлюють печінку. У буряках більше, ніж в інших овочах, цинку і заліза. Перший зазвичай в дефіциті у чоловіків, другі - у жінок. У ній багато калію - цей мікроелемент нормалізує водний баланс в організмі, усуває набряки і пом'якшує прояви варикозу і целюліту.
Цікаво, що в буряковому бадиллі концентрація корисних речовин удвічі вище, ніж в коренеплоді, тому сміливо додавайте її в страви.
 Останнім часом популярність в нашій кухні набирає і гаспачо. Цей суп іспанського походження зайняв важливе місце в списку холодних супів у всьому світі. Для його приготування використовуються тільки сирі інгредієнти: стеблева селера, огірок, часник, солодкий перець, оливкова олія, помідори і оцет. Цікаво, що в Іспанії гаспачо вважають, швидше, напоєм, ніж супом, і тому можуть подати до столу не тільки в суповий чаші, але і в стакані.
 Для приготування гаспачо  потрібно взяти : помідори, червоний солодкий перець, огірки, ріпчаста цибуля і часник очищаються від шкірки, дрібно ріжуться або подрібнюються в блендері. Ступінь їх подрібнення може бути різною: від консистенції густого напою до дрібно нарізаного рідкого салату. Потім в гаспачо додають замочений хліб, який, власне, і дав страві назву. Суміш переливається в каструлю або керамічний горщик, додається сіль, перець, оцет за смаком, відправляється в холодильник на дозрівання. Гаспачо буде готовий вже через кілька годин, однак наступного дня він набуває смак і аромат гармонійнї страви.
 Прохолодний овочевий суп гаспачо - ідеальний вибір для обіду в спекотний літній день. Винайдений в жаркій Андалузії, цей суп допомагає зберегти бадьорість навіть у самий спекотний полудень. І що важливо, тарілочка такого крижаного страви не зашкодить фігурі, так як в гаспачо мало вуглеводів, а з жирів присутній тільки корисне оливкове масло.
 Регулярне вживання гаспачо може знижувати артеріальний тиск і, отже, ризик захворювань серця і судин. Такі висновки досліджень учених з Університету Барселони. Справа в тому, що гаспачо багатий каротином, вітаміном С і поліфенолами. Користь кожного з цих компонентів для серця і судин давно відома, а всі разом вони складають справжній еліксир здоров'я.

Рекомендуемые прочитать

Наші маленькі Гості
АФIША ЖОВТЕНЬ 2015
Фестиваль гарбуза
Український фешн
Масляна
Вход